Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan. Hieronder vertellen wij je in het kort waar je rekening mee moet houden en wat er bij komt kijken. Zo kun jij zelf je houten vloer onderhouden en ziet je vloer er weer als nieuw uit!

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

We maken verschil tussen dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Dagelijks onderhoud is het stofzuigen en dweilen van de vloer (we noemen het dagelijks, maar in de praktijk wordt dit wekelijks uitgevoerd), periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer er weer mooi uit te laten zien, en renovatie is het schuren en opnieuw aanbrengen van olie of lak wanneer de vloer is beschadigd, verweerd en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

We gaan ervan uit dat je hier niet bent om te leren stofzuigen en dweilen, dus we slaan een uitleg van het dagelijkse onderhoud over. Hieronder gaan we dieper in op het periodieke onderhoud en renovatie.

Periodiek onderhoud

Voer altijd eerst het dagelijkse onderhoud uit om ervoor te zorgen dat de vloer stof- en vuilvrij is. Daarna kun je aan de slag met het periodieke onderhoud. Het verschilt per vloer hoe dit eruitziet. Lees hieronder meer informatie.

  • Lakvloer

    Voer eerst het dagelijkse onderhoud uit en reinig vervolgens de vloer met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger alvorens een nieuwe polishlaag aan te brengen.

  • Olievloer

    Voer eerst het dagelijkse onderhoud uit en reinig vervolgens de vloer met een intensieve reiniger alvorens een nieuwe laag onderhoudsolie aan te brengen.

Renovatie

Renovatie is nodig wanneer de vloer verweerd of beschadigd is en/of gebruikssporen vertoont. Dit doe je in drie stappen.

  1. Voer het dagelijkse onderhoud uit om ervoor te zorgen dat de vloer volledig stof- en vuilvrij is.
  2. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan en laat de vloer drogen.
  3. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan. Laat het geruime tijd drogen.

Wat heb je nodig?

Voor het dagelijkse onderhoud van je houten vloer heb je slechts een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Wanneer je bezig gaat met het periodieke onderhoud, heb je de juiste polishers, reinigers en/of onderhoudsoliën nodig. Wanneer je gaat renoveren, heb je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig.

Blijf, wanneer je een keuze moet maken in aan te schaffen onderhoudsproducten, altijd binnen één merk. Dus koop je de reiniger van een bepaald merk? Koop dan ook de lak of olie van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar aansluiten.

Vloeronderhoudswinkel

Zelf je houten vloer onderhouden is goed te doen, mits je de juiste producten hebt. Die kun je tegenwoordig gelukkig eenvoudig online vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Vloeronderhoudswinkel, een webshop met allerlei schuurmiddelen, oliën en lakken.