Je kan nog zo’n mooi interieur hebben als de verlichting niet goed is komt je interieur niet mooi uit de verf. Lampen hebben natuurlijk ook een belangrijke functie maar zijn heel belangrijk voor een goede sfeer in je huis. 

Natuurlijk licht

Je hebt die de hele dag door verlichting nodig in je huis. Overdag heb je waarschijnlijk genoeg natuurlijk licht in je huis. Ook hier kan je rekening mee houden zodat je optimaal gebruik kunt maken van het natuurlijke licht. Denk aan de positie van je meubels ten opzichte van het zonlicht en of je nog andere lichtbronnen nodig hebt omdat je kamer toch niet helemaal goed verlicht wordt.

Soorten verlichting

De verschillende lichtbronnen kunnen opgedeelt worden in drie verschillende lichtgroepen

  • Standaard Verlichting. Dit is de basis van ieder huis en is bedoeld om een kamer te verlichten en staat dan ook centraal. Dit zijn vaak grote lampen die in het midden van een kamer hangen of staan. 
  • Sfeer verlichting. Deze lampen zijn te decoratie en moeten je huis een knusse en fijne sfeer geven. Deze lampen zijn vaak kleiner of minder fel. Een kaars kan ook als sfeerverlichting gebruikt worden. 
  • Functieverlichting. Vaak kleinere lampen met een specifieke functie. Een bureaulamp is hier een voorbeeld van. Het licht is vaak fel en moet één bepaald doel bereiken. 

Wanneer je een gezonde mix van de drie gebruikt krijg je al een stuk makkelijker een sfeervol resultaat die ook nog eens functioneel is. 

Planning

Wanneer je wat meer wilt geven en perfecte verlichting in je huis hebben, dan kun je een lichtplan maken. Door een plattegrond te gebruiken met alle meubels en wanddecoratie kun je plannen waar de lichtpunten moeten komen. Begin hier met de standaard verlichting zodat je kamers genoeg licht hebben. houd hier rekening met zitplekken of werkplekken.

Hierna zijn de sfeer- en functieverlichtingen aan de beurt. Plaats functieversclichting waar dit nodig is en kijk waar je nog wat extra sfeer nodig hebt om de perfecte kamer te krijgen.