Heb jij te maken met een handicap of beperking, en zou je maar wát graag de vrijheid hebben om te gaan en staan waar je wil? Niet meer afhankelijk zijn van andermans voertuigen, maar gewoon zelf een aangepaste auto in je bezit hebben, die altijd tot je beschikking staat? Dan is de aanschaf van een rolstoelauto misschien wel jouw volgende stap. Waar je allemaal op moet letten bij de keuze van een rolstoelauto, vertellen we je graag in deze blog. We helpen je de mogelijkheden te vinden die weer naar jouw persoonlijke vrijheid kunnen leiden!

Zelf rijden of gereden worden?

De eerste vraag is of jij je rolstoelauto zelf kunt besturen met je handicap, of dat je beter gereden kunt worden. Tegenwoordig zijn er veel aanpassingen mogelijk waarbij een gehandicapte bestuurder zelf weer achter het stuur kan kruipen: denk daarbij aan aangepaste pedalen of een volledig handmatige bediening. Twijfel je of een auto zelf besturen binnen de mogelijkheden ligt? Ga dan eens in gesprek met het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR): de specialisten daar kunnen je keuren op je rijvaardigheid. En word je rijgeschikt bevonden, dan kunnen zij je adviseren over eventuele hulpmiddelen die je nodig hebt om zelf te rijden.

Wil je een auto waarin je als passagier meegaat, dan zijn er – afhankelijk van je mobiliteit – ook veel aanpassingen mogelijk. Bepalend is hierbij of je je rolstoel kunt verlaten als gehandicapte: een passagier die zelf op de bijrijdersstoel kan plaatsnemen, vereist andere aanpassingen dan iemand die inclusief rolstoel de auto moet betreden.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Eigenlijk is er voor iedere beperking een situatie te creëren waarin je veilig in je eigen auto de weg op kunt. Je moet alleen even weten welke aanpassingen er mogelijk zijn, en welke jou het meeste opleveren! Een verkennend gesprek met een specialist is daarin heel belangrijk. Stel jezelf de volgende vragen, en ga daarna in overleg met een specialist in auto-aanpassingen. Het zal je verrassen welke mogelijkheden er allemaal zijn!

  • Waar loop je tegenaan in de bediening van de auto (openen, sluiten, evt. besturen)?
  • Hoe wil je de auto in en uit gaan?
  • Wil je de auto zelf kunnen besturen?
  • Kan je zelfstandig plaatsnemen op de bestuurdersstoel of passagiersstoel?
  • Indien van toepassing: hoe wil je jouw hulpmiddel (rolstoel, scootmobiel, rollator) het liefst vervoeren?
  • Hoeveel personen moeten er, naast de gehandicapte, in de auto passen?

Je bestaande auto aan laten passen

Ben je eigenlijk heel tevreden met je huidige auto, en zou je het liefst gewoon met deze auto verdergaan? Ook bestaande auto’s kunnen vaak uitstekend omgebouwd worden naar een rolstoelauto, mits de ruimte in de auto voldoende is voor eventuele hulpmiddelen. Vaak hebben we het dan over de grotere gezinsauto’s, bestelauto’s of bestelbussen. Je eigen auto hergebruiken als rolstoelvoertuig kan je bovendien interessante besparingen opleveren!

Belastingvoordeel bij je rolstoelauto

Ben je volledig afhankelijk van je rolstoel, en ga je voor een bestelauto of bus als rolstoelauto? Dan kun je vaak een grijs kenteken aanvragen voor deze auto. Dat levert je jaarlijks aanzienlijk wat voordeel op! Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting, en ook bespaar je op de BPM. Weten of jij in aanmerking komt voor deze belastingvoordelen? Ga in gesprek met de Belastingdienst en informeer naar de mogelijkheden van een grijs kenteken.

  • Laag tarief wegenbelasting
  • Teruggaaf BPM

Een nieuwe rolstoelauto of een occasion?

De laatste belangrijke keuze als je je op een rolstoelauto oriënteert: ga je voor een nieuw model, of een occasion? Natuurlijk is het fijn om een hagelnieuwe auto te hebben die nog niemand voor jou heeft gebruikt, maar een nieuwe auto is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er ook een levendige occasionmarkt voor rolstoelauto’s, die zeker de moeite waard is om nader te onderzoeken. Elke occasion kun je door een specialist ook weer laten aanpassen naar jouw wensen en vereisten!

Ben jij helemaal klaar voor je eigen rolstoelauto? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van Kikkert Rolstoelauto’s. Er zijn altijd veel interessante modellen beschikbaar, of je nu een nieuw of tweedehands model zoekt. Bekijk het huidige aanbod op hun site!