Het gras is altijd groener bij een ander, toch? Maar na het lezen van dit blog zullen wij ervoor zorgen dat dat niet meer het geval is! Wij geven jou de beste tips voor een prachtig, groen gazon. Hiervoor is één ding essentieel: je gazon sproeien. Maar waarom doe je dit, wanneer is hiervoor de beste timing, en wat is vervolgens de beste manier om je gazon te besproeien? Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje.

Waarom je gazon sproeien?

Voordat je begint met het besproeien van je gazon, is het essentieel om te begrijpen waarom je deze handeling uitvoert. Wat is het belang van het sproeien van je gazon? Hoewel Nederland van nature een gunstig klimaat heeft voor watervoorziening, met gemiddeld zo’n 130 regendagen per jaar, is het toch verstandig om tijdens het groeiseizoen (van mei tot september) je gazon extra water te geven. Ondanks de natuurlijke regenval, verbruikt gras meer water tijdens de groeiperiode. Door dit te begrijpen en op het juiste moment water toe te dienen, zul je merken dat je gazon groener, mooier en voller wordt!

Wanneer je gazon sproeien?

Je gras sproeien is eigenlijk alleen nodig in het groeiseizoen, wanneer het ook wat warmer is in Nederland. Het gaat dan over de maanden mei tot en met september. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dan meer water. Daarnaast valt er in deze periode van het jaar minder neerslag. Je kan ook aanhouden dat het verstandig is je gazon te besproeien wanneer de temperatuur (voor langere tijd) boven de 15°C is. Dit kan natuurlijk ook buiten het groeiseizoen het geval zijn.

Het beste tijdstip om je gras te sproeien, is aan het einde van de dag. Wanneer de zon net onder gaat en de felste zonnestralen zijn verdwenen, kan het water het beste worden opgenomen door de aarde. Het water kan de wortels van het gras zo goed bereiken, zonder dat het daarvoor al is verdampt.

De beste manier om je gazon te besproeien

Nu is het tijd voor de praktische uitvoering: het sproeien van je gazon. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken om je gazon te besproeien. Een zwenk- of draaisproeier is een optie. Plaats deze zo dat elk hoekje van het gazon wordt bereikt. Je moet deze mogelijk af en toe verplaatsen om ervoor te zorgen dat elk stukje gras voldoende water krijgt. Een handsproeier is ook een mogelijkheid, waarbij het belangrijk is het water gelijkmatig te verspreiden met dunne straaltjes. Verder is het handig om een regenmeter te gebruiken om bij te houden hoeveel water je gazon heeft ontvangen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Het onderhoud van je gazon kan dus veel water vergen. Het is daarom verstandig hier goed over na te denken, en eventueel op alternatieve oplossingen over te gaan om zo water te besparen. Daarom hebben wij enkele tips om zo te zorgen voor een duurzaam, maar groen gazon.

  • Kies het juiste tijdstip om je gras te sproeien. Later op de dag, wanneer de zon ondergaat bijvoorbeeld. Zo zal er geen water verdampen en is het sproeien effectiever.
  • Verwijder onkruid op tijd. Onkruid vraagt namelijk ook om water, en zal dus het water van je gazon wegsnoepen.
  • Vang regenwater op. Dit water kan je namelijk op een later moment gebruiken om je gazon mee te besproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Ben jij al expert in het onderhouden van je gazon en deel jij met plezier je sproeitips met je buren? Of heb je juist wat extra begeleiding nodig en lijkt het gras nog altijd groener aan de overkant? Geen zorgen, Topgazon staat voor je klaar! Ze bieden de mooiste grasmatten tegen aantrekkelijke prijzen en zorgen er voor dat ze rechtstreeks bij jou worden thuisbezorgd, waar je ook in Nederland woont. En als je nog vragen hebt over het verzorgen van je gazon, het sproeien ervan, of andere graszaken, staat Topgazon altijd voor je klaar!