Een prachtig gazon is een aanwinst voor ieder huis. Lekker spelen, recreëren en genieten: het is allemaal mogelijk op jullie mooie grasmat. En het geeft je tuin een fijne, groene aanblik! Gezond gras krijg je echter niet zomaar: daar moet je van tijd tot tijd wel wat werk in steken. Een dor gazon vol onkruid wordt niemand natuurlijk blij van! Welke stappen mag je zeker niet overslaan als je jouw gras fris en gezond wilt houden? Ontdek het in deze blog!

1) Regelmatig maaien

Je grasmaaier is je beste vriend in het onderhoud van je gazon. Door in het groeiseizoen minstens eens per week te maaien, komt er weer zonlicht en frisse lucht bij de wortels van je gras. En daar groeit het weer een stuk makkelijker van! Daarnaast geeft het je grasmat natuurlijk een strakke, egale look. Verwijder waar je kan onkruid en knip de kantjes bij voor een extra mooie uitstraling. Het begint allemaal met regelmatig maaien! Kleine moeite, groot plezier.

2) Bemesten

In principe haalt je gras alle voedingsstoffen die het nodig heeft uit de lucht en uit de grond. Zonlicht en zuurstof uit de lucht laten je plantjes groeien, maar ook stoffen en mineralen uit de bodem zijn belangrijk voor gezonde grasplanten. Soms kan de bodem je gras echter niet voorzien in alles wat het nodig heeft, en doe je er goed aan om bij te mesten. Het kan zeker geen kwaad, en je grasmat gaat er weer van stralen!

Door 3x per jaar te bemesten, geef je jouw gazon precies wat het nodig heeft. Wij raden om op deze momenten in het jaar je grasmat te bemesten:

  • Voorjaar (maart / april)
  • Zomer (juni / juli)
  • Najaar (oktober / november)

3) Verticuteren of beluchten

Een andere bedreiging voor je gazon is de viltlaag die zich op de bodem van je grasmat kan vormen. Oude gras- en plantenresten en ander organisch materiaal hoopt zich op in een toplaag die verstikkend kan werken voor je grasplanten. De manier om hier vanaf te komen? Je gras minstens eens per jaar verticuteren of beluchten. Hiermee doorbreek je de viltlaag (beluchten) of verwijder je hem zelfs volledig (verticuteren).

Is er sprake van mosvorming in je gazon? Dan doe je er sowieso goed aan om te verticuteren: dat is namelijk de enige manier om mos definitief uit je gras te verwijderen. Ook mos kan een verstikkende werking op je grasplanten hebben.

4) Sproeien

Een volwassen grasplant heeft voldoende water nodig. Net zoals iedere andere plant! Als er in de zomermaanden niet voldoende water uit de lucht valt, of het hete weer je gras volledig uitdroogt, is het slim om van tijd tot tijd je gazon te besproeien. Je gras moet bij gematigd weer iedere week een flinke plens water toegediend krijgen: ofwel door regen, ofwel door een sproeibeurt. Niet goed voor het milieu, zeg je? Plaats dan een regenton en gebruik zelf opgevangen water om mee te sproeien. Je gras zal je dankbaar zijn.

Is je gazon niet meer te redden?

In sommige gevallen wordt het pas na een tijdje duidelijk dat je gras te veel schade heeft geleden om nog weer op te krabbelen. Bespaar je dan veel tijd en moeite en leg simpelweg een nieuw gazon aan! Soms is het gewoon voordeliger en efficiënter om je oude grasmat af te graven en hem in te ruilen voor een nieuwe. Door gebruik te maken van graszoden, leg je in een handomdraai een nieuw en gezond gazon aan. Wat een verschil met je oude, dorre gras!

Voordelig online graszoden bestellen doe je bij Topgazon: één van de grootste graskwekers van Nederland, gelegen in het mooie Drenthe. Ontdek hun assortiment graszoden online!