Veel mensen richten zich bij het inrichten van een woning op het grote werk: het vervangen van de keuken, een nieuwe badkamer of vloer, of een complete verbouwing. Terwijl je met de kleinste details ook een behoorlijk verschil kunt maken! Het vervangen van je schakelmateriaal kost een minimale investering van tijd en geld, en geeft toch een fantastisch resultaat. Het is een stap in de verbetering van je huis die veel mensen over het hoofd zien. Welke keuzes heb je bij nieuw schakelmateriaal aanschaffen, en waarmee behaal je het meeste rendement? We vertellen het je in dit artikel.

Een belangrijk detail in ieder interieur

Het begint ermee dat veel mensen onderschatten welk effect schakelmateriaal op de rest van het interieur heeft. Want neem het van ons aan: je kunt een ruimte nog zo stijlvol inrichten, laat je de lelijke oude stopcontacten van vijftig jaar geleden zitten, dan kun je net zo goed álles bij het oude laten. Kleine details als een stopcontact of een lichtschakelaar lijken misschien onbelangrijk, maar verkeerd gekozen kan het echt een smet op een verder stijlvolle ruimte zijn. Het is dus echt de moeite om hier aandacht aan te besteden in je inrichting!

Van opbouw naar inbouw

Heb jij nog opbouw schakelaars en stopcontacten in huis? Dan is dit het eerste wat je zou moeten aanpakken. Dit is namelijk hopeloos ouderwets! Leidingen en aansluitingen die op de muur aangebracht zijn in plaats van erin gefreesd, zijn een enorme afleiding en niet bepaald een sieraad voor je huis. In modernere huizen is dit vaak beter aangepakt door de leidingen en schakelaars wel in de muur te frezen. Met als gevolg: strakke muren, zonder afleidende details die in de weg zitten.

Opbouw schakelaars omzetten naar inbouw materialen is wel een ingrijpende klus, maar het is de moeite absoluut waard. Handige tip: je kunt hierbij ook gelijk de plaatsing van je stopcontacten aanpassen. Van midden op de muur en vol in het oog, naar 30 cm van de vloer en uit het zicht!

Handige functies

Ga je voor nieuw schakelmateriaal, dan kun je ook de functionaliteit van je huidige schakelaars en stopcontacten eens onder de loep nemen. Werkt alles wel op de manier die bij jouw huishouden past? Of kun je nog verbeteringen aanbrengen? Vaak is er met nieuwe technieken van alles mogelijk om het leven thuis makkelijker te maken. We geven je een aantal voorbeelden!

  • Door een stopcontact met extra USB-poorten te plaatsen, heb je nooit meer gebrek aan oplaadpunten. Ideaal: een plekje voor al je smartphones, tablets en andere mobiele apparaten!
  • Tast je regelmatig in het duister, op zoek naar een lichtschakelaar? Kies dan in die ruimte voor een comfortschakelaar met een bewegingsmelder, en het licht gaat vanzelf aan wanneer je de ruimte binnenkomt! Je kunt ook instellen wanneer het weer uit moet gaan.
  • Gezelligheid creëren in huis? Plaats dan eens een dimmer tussen de lichtaansluitingen in de woonkamer. Zo stel je de hoeveelheid licht gemakkelijk in en laat je het aansluiten bij het moment van de dag.

Helemaal anders: ga voor zwart

Als je je in gedachten een lichtschakelaar voorstelt, is die in de meeste gevallen wit. Logisch, traditioneel gezien is dat altijd de kleur geweest die voor schakelmateriaal gekozen werd. Maar wist je dat het ook anders kan? De laatste jaren komen er steeds meer aanbieders op de markt die zwart schakelmateriaal aanbieden. Superstoer!

Of je nu voor mat of glanzend zwart gaat: opvallend is het zeker. Combineer het met een prachtig design en installeer echte eyecatchers in alle ruimtes in huis. Zwart schakelmateriaal kiezen is dé manier om jouw stopcontacten en schakelaars extra stijl en klasse mee te geven.

Wat zijn de beste merken?

Ga je jouw schakelmateriaal in huis vervangen, dan wil je kiezen voor een merk dat kwaliteit levert. En een mooi design! Maar waar kies je dan voor? De aanbieders zijn legio en je wil wel jarenlang vooruit kunnen met je nieuwe schakelmateriaal. De meest verkochte merken in Nederland zijn Gira, Busch-Jaeger, Peha en Jung. Maar ook met Merten, Berker en Niko doe je altijd een goede koop! Onze tip: bekijk vooral welke stijl het beste bij jou past en check of het merk alle schakelaars verkoopt die je in huis wil plaatsen.

Wil je de beste merken schakelmateriaal voordelig aanschaffen? Neem dan eens een kijkje in het assortiment stopcontacten en schakelaars van Elektro-kopen.nl. Hier vind je altijd schakelmateriaal van topmerken, tegen de scherpste prijzen!