De meeste daken zijn nog steeds belegt met dakpannen, maar bij bedrijfslocaties zoals loodsen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van dakplaten. Deze platen zijn een stuk goedkoper als reguliere dakpannen en ook nog eens makkelijker in gebruik. Ze zijn al bijna niet te onderscheiden van echte dakpannen en zijn dan ook een prima keuze voor kleinere gebouwen zoals een huis of schuur. 

Voordelen van dakplaten

De platen hebben een aantal voordelen ten opzichte van dakpannen. Het grootste voordeel is dat ze een stuk voordeliger zijn. De prijs per vierkante meter is vaak ongeveer hetzelfde, maar alles wat daaromheen zit wordt wel een stuk goedkoper. Omdat de dakplaten een stuk lichter zijn ze ook veel makkelijker te verplaatsen en monteren en ook hier kan je dan geld op besparen.    

Naast de kostenbesparingen en het lichte gewicht zijn er nog een aantal andere voordelen. De dakplaten zijn onderhoudsvriendelijk en hebben ingebouwde isolatie waardoor je huis nog beter warm blijft in de winter. De platen brengen ook een stukje veiligheid met zich mee aangezien ze onbrandbaar zijn. 

Soorten platen

Er zijn een aantal verschillende dakplaten die gebruikt kunnen worden, maar de meest gebruikte zijn Dakpanprofielplaten Deze platen hebben de uitstraling van dakpannen en zijn makkelijk in gebruik. De platen zijn te krijgen in veel verschillende kleuren waardoor een echte dakpan toch echt overbodig lijkt te worden. Als laatste keuze heb je dan nog het materiaal van de platen. Dit kan namelijk in kunststof of metaal. Beide materialen hebben zo hun voor- en nadelen. 
Dakplaten zijn dus een mooi alternatief voor de ouderwetse dakpannen. Of je nu een nieuw huis gaat kopen, je dak gaat vervangen of misschien zelf een schuurtje wil bouwen. Voor meer vergelijkingen en voordelen van dakplaten kun je een kijkje nemen bij JanJP.