Om je huis tijdens de winter goed warm te houden is dak isolatie van groot belang. Zorg ervoor dat warme lucht binnen blijft en koude tocht buiten. Je wooncomfort wordt hierdoor verhoogt en je bent ook nog eens minder geld kwijt aan het verwarmen van je huis!

Waarom dak isolatie?

Warmte stijgt en er gaat daarom zo’n 30% van de warmte verloren via het dak. Je moet zo fors meer stoken om je huis warm te houden. Dit verlies kan je flink verkleinen door een goed geïsoleerd dak.  Zo help je niet alleen je eigen comfort en portemonnee, maar draag je ook nog eens een steentje bij aan CO2 reductie. 

Er zijn dus grote voordelen aan een goed geïsoleerd dak, maar het isoleren van je dak is een flinke investering. Je behaald alleen wel direct resultaat met je nieuw geïsoleerd dak door besparingen in de energie rekening. Ook op lange termijn kan de investering wat opleveren. Huizen met een beter energielabel zijn al gauw 10% meer waard dan vergelijkbare huizen met een lager label. Verder gaat een goed geïsoleerd dak zo’n 25 jaar mee dus heb je hier lang plezier van.

Aan de slag

Of je nu zelf handig genoeg bent om aan de slag te gaan of het toch door iemand anders laat doen, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

schuin dak

Bij een schuin dak kan je kiezen uit twee manieren voor het isoleren van je dak, Buiten of binnen isoleren. Voor een schuin dak is het isoleren van de buitenkant het beste. Zo voorkom je het grootste gedeelte van de tocht en heb je de grootste energiebesparing. Je kan hiervoor gebruik maken van kingspan. Het isoleren van de binnenkant vereist een stuk minder expertise en is daarom goedkoper. Houd er alleen rekening mee dat er gewerkt moet worden met steunbalken en dat niet elk kiertje geïsoleerd kan worden. 

Plat dak

Bij een plat dak heb je net als bij het schuine dat de optie om buiten of binnen te isoleren. Het werkt alleen net wat anders.  Binnen isolatie heeft bij een plat dak een stuk meer effect en is daarom hier wel een goede keuze. Er kan gebruik gemaakt worden van glaswol of steenwol. De isolatiewaarde van deze materialen ligt wat lager dus zorg ervoor dat er een dikke laag aangebracht wordt. Om vochtproblemen te voorkomen kan je gebruik maken van folie.
Buiten isolatie is net als bij het schuine dak de meest effectieve manier, maar ook weer de moeilijkste en duurste. Met deze methode is er veel minder kans op vochtproblemen of scheuren. Ook hier is kingspan een goed materiaal.