Wist je dat je niet zomaar een beveiligingscamera buiten kunt plaatsen? Hiervoor gelden namelijk een aantal regels, opgesteld in de AVG. Daarnaast zijn er allerlei factoren om rekening mee te houden voor het optimale beeld. In deze blog delen we de wetgeving en allerlei tips met je, zodat jij met je beveiligingscamera je doelen kunt bereiken.

Waarom een beveiligingscamera buiten plaatsen?

Er zijn allerlei verschillende redenen om buiten een beveiligingscamera te plaatsen. De meeste mensen doen dit, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, om hun bezittingen (of zichzelf) te beveiligen. In de eerste plaats werkt een beveiligingscamera preventief. Iemand met kwade intenties komt immers liever niet in beeld! Daarnaast kun je de beelden eventueel gebruiken als er wel iets mis gaat.

Dieren in de gaten houden

Een andere veelvoorkomende reden om buiten een beveiligingscamera op te hangen is je dieren in de gaten houden. Heb je drachtig vee? Broedende vogels? Of onverklaarbare verwondingen bij je dieren of beschadigingen aan je materiaal? Met een beveiligingscamera zie je precies wat er gebeurt en in combinatie met een recorder kun je ook het beeld terugkijken. Ook leuk als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat je huisdieren uitspoken als jij niet thuis bent!

Wat zijn de regels?

Zoals je leest zijn er veel redenen om buiten een beveiligingscamera op te hangen. Maar dat mag niet zomaar. In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat aan welke eisen je moet voldoen. Zo is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt welk doel je wilt bereiken met je camerabeveiliging en mag je geen beelden maken die dit doel niet ondersteunen. Dit geldt zeker wanneer je de openbare weg filmt. Daarnaast moet je altijd kenbaar maken dat je filmt, bijvoorbeeld met een bordje of sticker. Check ook altijd even voor de zekerheid of er in jouw gemeente extra regels gelden.

Waar moet je verder op letten?

Als je de regels kent weet je waar je wel of geen beveiligingscamera mag ophangen buiten. Maar wat is dan een handige plek? Wat dacht je van boven een deur? Of in een hoek waar je goed overzicht hebt? Zodra je de plek hebt gekozen moet je nog rekening houden met beplanting en tegenlicht voor zo goed mogelijk beeld én raden we je aan de camera op ten minste 2,5 meter hoogte te hangen, zodat eventuele vandalen er niet bij kunnen.

Een beveiligingscamera buiten monteren

Wanneer je je beveiligingscamera buiten monteert, zijn andere dingen belangrijk dan wanneer je dit binnen doet. Waarschijnlijk wil je namelijk netwerk- en voedingskabels naar binnen laten lopen. Hiervoor moet je een gat in je buitenmuur boren. Zorg dus ten eerste voor voldoende ruimte aan de binnenkant van de muur, boor het gaat schuin omhoog zodat hier geen water in kan lopen en kit het gat voor de zekerheid dicht nadat je de camera hebt getest. Verder adviseren we je buiten altijd rvs schroeven te gebruiken.

Beveiligingscamera voor buiten kopen bij CCTVwinkel.nl

Nu weet je precies waar je op moet letten wanneer je een beveiligingscamera buiten wilt plaatsen. Het enige dat je nog nodig hebt is natuurlijk de camera zelf! Hiervoor ga je naar CCTVwinkel.