Voor het klussen is de tuin wordt vaak gebruik gemaakt van hout. Je kan hout dan ook voor veel verschillende dingen gebruiken. Of je nu van plan bent om een nieuwe schutting te maken, plantenbak, schuur, overkapping of tuinmeubel (interne link) is het gebruik van hout een goede keuze.  Niet alle houtsoorten zijn geschikt om buiten gebruikt te worden en daarom is het handig om te weten welk hout past bij jouw tuin. 

Hardhout

Hardhout is het meest duurzame hout en kan dus het beste tegen de weersomstandigheden. Zonder het hout te behandelen kan het al meer dan 20 jaar meegaan en is het vocht bestendig. Hardhout is vanwege dit kenmerk een goede keuze voor balken en palen. Ben je van plan om een schuur of overkapping te bouwen biedt hardhout veel kansen. Hardhout is wel een relatief dure houtsoort. 

Lariks douglas hout

Lariks douglas hout is een stuk goedkoper en scoort nog steeds goed op duurzaamheid. Lariks douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee, maar kan minder goed tegen vochtigheid en is daarom minder geschikt als balk of paal. Wanneer je toch Lariks douglas hout wilt gebruiken waar het in aanraking komt met de grond kan je het hout behandelen met zwart teer om houtrot te voorkomen. Wanneer het hout niet in aanraking komt met de grond in bescherming met zwart teer niet nodig. Om ervoor te zorgen dat het hout niet verkleurt kan je het beste UV beschermende houtolie gebruiken. 

Vuren- en grenenhout

Vuren- en grenenhout zijn de voordeligste keuzes. Behandelt vuren- en grenenhout gaat net als lariks douglas hout 10 tot 15 jaar mee en is een goede keuze voor het plaatsen van een schutting. Met grondcontact zal het hout wel minder lang mee kunnen gaan. 
De keuze voor een goede houtsoort blijft moeilijk en advies van een expert kan fijn zijn. Wil je advies over houtsoorten of zelf kijken naar de mogelijkheden kan je kijken bij Hout en bouwmaterialen.

Steigerhout

Steigerhout kan door weer en wind en gaat dan ook erg lang mee, maar krijgt over tijd wel een verweerdere look. Voornamelijk voor het gebruik in tuinmeubels is steigerhout een uitermate goede keuze. Lees voor meer steigerhout tips het blog over steigerhout voor meubels.