De tuin maakt een belangrijk deel uit van je huis. Veel mensen vinden het daarom ook belangrijk om een mooie en fijne tuin te hebben. Naast een terras en stukken grond voor tuinplanten kiezen veel mensen voor een gazon. Een gazon geeft ruimte aan je tuin die prettig oogt, maar ook praktisch is. Wanneer je in een nieuwbouw huis gaat wonen of wanneer je gazon wel toe is aan een opfrissen wordt het tijd om een nieuw gazon aan te leggen.

Graszoden in plaats van graszaad  

Wanneer je een nieuw gazon aan legt kan je kiezen tussen graszoden of het zaaien van graszaad. Graszaad is meestal iets goedkoper, maar brengt veel nadelen met zich mee. Het laten groeien van gezaaid duurt lang en in de tussentijd kan dit gebied ook niet gebruikt of belopen worden. Daarnaast zie je pas na het lange wachten of er überhaupt goed gezaaid is. Met graszoden kan je het resultaat direct zien en kan je kort na het leggen je nieuwe gazon al op!

Een milieuvriendelijke tuin 

Een mooi groen gazon geeft niet alleen een mooie uitstraling aan je tuin, het is in vergelijking met tegels ook erg milieuvriendelijk. Gras neemt regenwater op wat de grondvochtigheid bevordert. Daarnaast blijft het regenwater dus niet in je tuin liggen zoals bij een betegelde tuin.

Een volledig betegelde tuin houd erg veel warmte vast wat voornamelijk in een warme zomer oncomfortabel kan zijn. Je gazon zorgt ervoor dat je tuin een aangename temperatuur behoud.

Leggen van graszoden

Het leggen van een strak gazon vergt enige voorbereiding. Zorg voor een goede indeling van je tuin waar je rekening houd met een terras of beplanting. Zorg er ook voor dat het niet te moeilijk wordt om te maaien. Wanneer de planning van je tuin klaar is en duidelijk is waar de graszoden moeten komen kan de grond voorbereid worden. Het is belangrijk dat de grond los, vochtig en egaal is. Op deze manier wordt het rollen makkelijker en bied je het gras perfecte groeiomstandigheden. 

Als je klaar bent met de voorbereidingen kan je beginnen met het rollen van de graszoden. Begin aan de langste zijde en rol hier strak tegenaan. Als de zode te lang is kan je deze inkorten met een schep of mes. Mochten er toch nog kieren zichtbaar zijn kan je deze opvullen met potgrond. Wanneer het volledige gazon gelegd is moet dit rustig aangedrukt worden met de achterkant van een schep. Kijk voor goede kwaliteit legklare graszoden bij  Topgazon.

Onderhoud van een gazon    

Een nieuw gelegd gazon is niet direct goed gehecht aan de grond. Het is belangrijk om het gras vochtig te houden tot het wel aan de grond gehecht is. Door gaatjes te prikken in het gazon met bijvoorbeeld een hooivork kan het gras belucht worden om het hechten te stimuleren. Een graszode is vaak na 7 tot 10 dagen gehecht. 
Om je gazon jarenlang mooi groen te houden  is het verstandig om regelmatig te bemesten met plantenvoeding. Ook deze plantenvoeding is te verkrijgen bij Topgazon.