De barbecue wordt er bij warm weer vaak weer bij gepakt, maar voor iedereen die er nog geen heeft of van plan is een nieuwe te halen blijft er een belangrijke vraag hangen. Ga je nu voor een barbecue op gas of één met kolen?

Wat is het verschil?

Naast de werking op kolen en gas zijn er natuurlijk nog veel andere kenmerken waarop je een barbecue uit kunt kiezen, maar de brandstof is toch wel één van de belangrijkste. Barbecuen op kolen is wel de tarditionele manier en werkt door het verwarmen van kolen, maar gas wordt ook steeds vaker gebruikt. Hier sluit je een gasfles direct aan om zo de grill te verwarmen. 

Voor en nadelen van een barbecue op gas of kolen

Beide soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Het gaat er dus echt om welke het beste bij jou past.

Voordelen van houtskool

  • Ideaal om vlees of vis te kunnen roken.
  • De authentieke “barbecue smaak” komt bij de kolen meer naar voren. 
  • Een houtskool barbecue is relatief goedkoop.

Nadelen van houtskool

  • Ze zijn vaak wat lastig aan te steken en kosten meer tijd om op temperatuur te komen.
  • Er is wat meer opruim werk wanneer je kolen gebruikt.  
  • Het is moeilijk om een constante temperatuur te houden.

Voordelen van gas

  • Snel opgewarmd.
  • Houd een constante temperatuur. 
  • Erg gemakkelijk in gebruik. 

Nadelen van gas

  • Ze zijn vaak groot en nemen dus veel ruimte in beslag.
  • De maximumtemperatuur is een stuk lager.
  • Een barbecue op gas is relatief duurder. 

Beide soorten barbecues hebben dus zo hun voordelen. Wanneer je wilt gaan voor gemak is een barbecue op gas vaak een betere keuze. Als je wat meer vrijheid op de grill wilt en hier wel wat moeite in wilt steken dan is barbecueën op kolen weer helemaal perfect.