Je denkt er niet vaak over na, maar een groepenkast zorgt ervoor dat alle apparaten in huis de juiste stroomtoevoer krijgen op het juiste moment. Best een belangrijk onderdeel van je woning dus! Eens in de zoveel tijd is het daarom van groot belang om je meterkast te controleren. Sluit hij nog wel aan bij het vermogen dat er gevraagd wordt, of wordt het tijd voor een update? Als je dit nog nooit gedaan hebt en werkt met een oude groepenkast, kan je zelfs tot de conclusie komen dat het beter is om de groepenkast in z’n geheel te vervangen. Tijd voor een check van je groepenkast: wij vertellen je waar je op moet letten!

Redenen om je meterkast te vervangen

Vooral bij veranderingen in de elektrische apparaten in huis, kan het nog wel eens nodig zijn om de groepenkast hierop aan te passen. Maar de grootste reden om je groepenkast in z’n geheel te vervangen, is nog altijd verouderde elektra. Tref je elektra van tientallen jaren oud aan in je meterkast, dan kan het zomaar zijn dat je groepenkast niet eens een aardlekschakelaar heeft, of andere broodnodige veiligheidsschakelingen mist. Dan is het echt tijd voor een update!

Waarom zou je nog meer je groepenkast kunnen vervangen?
  • Verbeteren van de veiligheid
  • Uitbreiden van het aantal groepen
  • Je groepenkast geschikt maken voor bijv. krachtstroom
  • Je meterkast op een andere plek in huis installeren.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Soms is er ook een tussenoplossing mogelijk tussen de boel bij het oude laten, en je groepenkast in z’n geheel vervangen. Merk je dat het aantal groepen bijvoorbeeld niet meer toereikend is voor alle elektronica in huis, dan volstaat soms een simpele uitbreiding van het aantal groepen in je groepenkast. Tenminste, als die dat qua ruimte en vermogen toelaat! Heeft je groepenkast zijn maximum bereikt, dan kom je er bij uitbreidingen toch niet onderuit om hem te laten vervangen door een nieuwer model.

Steeds vaker zien we ook dat een krachtstroomgroep een praktische toevoeging is aan de meterkast; bijvoorbeeld als je zware apparatuur als een sauna, jacuzzi of warmtepomp laat installeren. Werk je nog met een 1-fase groepenkast, dan is dit ook reden om je meterkast te vervangen; een krachtstroomgroep kan alleen aangesloten worden op een 3-fase groepenkast.

Welk merk kies je?

Ga je jouw groepenkast vervangen, dan wil je natuurlijk een nieuwe plaatsen waarmee je jaren, nee, decennia mee vooruit kan. De veiligheid van je elektra moet 100% in orde zijn, dus je wil een gerenommeerd merk, dat zijn sporen ruim en breed verdiend heeft en goed bekend staat. Als je niet zo thuis bent in de elektra, is het juiste merk kiezen daarmee extra spannend: hoe weet je dat je voor kwaliteit kiest?

Wij vroegen ervaren elektriciens met welk merk zij het liefst werken, en het antwoord is steevast ABB HAF. Deze groepenkasten van Nederlandse origine staan garant voor de beste kwaliteit en optimaal installatiegemak. Alle modellen zijn KEMA-KEUR gekeurd, wat betekent dat je altijd voor een veilige installatie gaat. Het grootste assortiment groepenkasten van ABB HAF vind je tegen de scherpste prijzen online bij Elektro-kopen.nl. Wil jij dus ook een groepenkast van dit topmerk? Neem dan eens een kijkje in hun aanbod!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Met een nieuwe groepenkast is er zó veel te kiezen, dat het slim is om een goede berekening te maken van het vermogen dat je nodig hebt. En hoe je dit vermogen zo goed mogelijk verdeelt over verschillende groepen en aardlekschakelaars! Houd hierbij rekening met je huidige elektrische apparaten, maar denk ook na over de toekomst. Ga je bijvoorbeeld de komende jaren voor een warmtepomp, of een laadpaal voor je elektrische auto? Zorg dan dat je dit meeneemt in het plan voor je meterkast! Andere vragen die je jezelf kan stellen, zijn:

  • Hoeveel groepen heeft je nieuwe groepenkast nodig?
  • Hoeveel aardlekschakelaars heb je daarbij nodig?
  • Koop je een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je een beltrafo plaatsen?
  • Wil je een krachtgroep plaatsen?

Je groepenkast aan laten sluiten

Een nieuwe groepenkast kopen is één, maar die groepenkast aansluiten is een heel ander verhaal. Dat laat je natuurlijk doen door een erkend elektricien. Niet iedereen is bevoegd om een groepenkast aan te sluiten, en om handelingen te verrichten als de verdeelkast van de stroom halen. Laat je dit door een professionele elektricien doen, dan weet je zeker dat alles keurig aangesloten is, en dat er tijdens en na de installatie geen gevaarlijke situaties ontstaan. De beste manier om jouw groepenkast te laten vervangen!