We hebben er in Nederland allemaal mee te maken: een te natte ondergrond. En die natte voeten, daar wil je natuurlijk iets aan doen! Door drainagebuizen aan te leggen, zorg je ervoor dat het grondwater op peil blijft en jouw mooie gazon, paardenbak of akker er altijd prachtig bij ligt. Hoeveel water er ook valt! Welke keuzes je kan maken op het gebied van drainage en waar je verder op moet letten, lees je in deze blog.

Hoe werkt een drainagebuis?

Een drainagebuis is een flexibele, geribbelde pvc buis met gaatjes waardoor grondwater makkelijk kan binnendringen. Je plaatst hem onder de grond in een sleuf, daar waar je het grondwater aan de bodem wilt onttrekken. Vaak is de buis voorzien van een omhulsel, dat ervoor zorgt dat het binnenkomende water gefilterd wordt. Handig, want de meeste grondsoorten komen snel door de gaatjes heen en vervuilen zo’n buis eenvoudig, waardoor hij op termijn dichtslibt. En dat wil je natuurlijk niet!

Soorten drainagebuis

In de wereld van de drainagebuizen is er nog aardig wat te kiezen. Hoe weet je dan welke bij jouw soort grond past? We helpen je op weg. Allereerst is het goed om te kijken naar de benodigde diameter: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de diameter van je drainagebuis natuurlijk moet zijn. Kies echter nooit een te smalle buis voor jouw gebruik: dan is de kans op dichtslibben uiteraard groter.

Materiaal omhulsel

Verder is het goed om het omhulsel dat om je drainagebuis zit, goed aan te laten sluiten bij het type grond waar je hem in plaatst. Zo is het meest gebruikte omhulling een PP450 omhulling: een kunststof vezel die ook zware ondergronden als klei aankan. En heb je zand of veen als ondergrond? Dan kan je ook gaan voor een kokos omhulsel.

Drainagebuizen aanleggen

Het aanleggen van je drainagebuizen begint met een gedegen drainageplan. Hierin teken je de ligging van de buizen uit, en plot je de benodigde hulpstukken en putten in het totale plaatje. Ook breng je in kaart waar bestaande leidingen liggen: erg belangrijk voor je eigen veiligheid! Als je eenmaal alles op papier hebt, dan kan je beginnen met graven. Je volgt de volgende stappen:

  1. Sleuven graven (60 – 90 cm diep, minstens even breed als de buis)
  2. Drainagebuis vlak en waterpas plaatsen
  3. Afdekken met filterend materiaal (grind of schelpen)
  4. Eventueel graszoden weer terugplaatsen

Het juiste adres voor jouw drainagebuizen

Voor jouw drainagesysteem wil je natuurlijk werken met de beste kwaliteit drainagebuizen. Buizen die voldoen aan duurzaamheidsnormen, en die je dus jarenlang zorgeloos kan laten liggen. Maar waar vind je die? Bij Vriemee vind je niet alleen een assortiment hoogwaardige drainagebuizen, je kunt er ook de juiste hulpstukken en putten direct meebestellen. En het beste nieuws is: alle drainageproducten zijn online te bekijken en bestellen! Zo wordt een drainagesysteem aanleggen wel héél eenvoudig.

Drainagebuizen bestellen bij Vriemee >

Professioneel advies bij drainage aanleggen

Sta je er alleen voor bij de aanleg van je drainagebuizen? Dan is het een beste klus. Soms heb je dan echt even behoefte aan een paar professionele ogen die met je meekijken. Ook dan kan Vriemee je helpen: al jaren geven hun vakkundige medewerkers het beste advies bij het aanleggen van drainage. Laat één van hun professionals eens met je meekijken in jouw drainageplan, en ontdek hoe hun expertise jouw plan naar een hoger niveau kan tillen!